“Tällaiselle koulutukselle on ehdottomasti tarvetta”

Saimaan ammattiopistossa, Sampossa järjestettävä Pastry Ope on ammatillinen täydennyskoulutus, joka on tarkoitettu vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen elintarvike- ja ravintola-alan opettajille. Pastry Ope tarjoaa ideoita ja osaamista jälkiruokien valmistukseen. Koulutus koostuu viidestä eri koulutuskokonaisuudesta. Kouluttajina ovat alan huippuosaajat.

Ensimmäisten lähiopetuspäivien kouluttajana toimi kondiittorimestari Guilherme Guise Quincy Gastronomic Servicesistä. Guilherme on työskennellyt pitkään kondiittorina Suomen huippuravintoloissa.

– On hienoa olla täällä. Sampossa tehdään todella tärkeää edelläkävijän työtä Suomen konditoria-alan koulutuksen ja osaamisen eteen. Olemme konditoriakulttuurissa naapurimaitamme ja muuta Eurooppaa jäljessä. Meidän pitää inspiroida nuoria tälle alalle, jossa ihminen voi olla se mikä on. Keittiössä on hauska työskennellä; juttu lentää ja lempimusiikki soi. Kondiittorina saa toteuttaa luovuuttaan hyvässä työilmapiirissä. Opettajien täydennyskoulutus pitäisi mielestäni olla vuosittaista ja pakollista, jotta oppilaitoksissa oltaisiin ajan tasalla sen kanssa, missä työelämässä mennään ja minkälaista osaamista ravintoloissa tarvitaan, toteaa Guilherme.

Huikeat fiilikset ja ideoita omaan työhön

Reisjärven yläkoulun ja lukion kotitalousopettajana työskentelevä Susanna Saartoala on saanut koulutuksesta uusia ideoita ja reseptejä omaan työhönsä.

–  Tosi mukavat fiilikset täällä. Tämä on hyvin suunniteltu kokonaisuus, ja kouluttajat ovat todella ammattitaitoisia. On mukava kohdata muita kotitalousopettajia. Saan myös heiltä paljon vinkkiä omaan työhöni. Työnantajani suhtautui todella myönteisesti tähän Opetushallituksen tukemaan koulutukseen, vaikka tästä tuleekin vielä työnantajallekin kustannuksia, Susanna kertoo.

pastry ope

Stadin ammattiopiston lehtorina yli 20 vuotta työskennellyt Johanna Kiviö on myös kokkilajin lajipäällikkö SkillsFinlandissa.

– Huikeat fiilikset! On ihanaa päästä verkostoitumaan ja tekemään itse. Täällä tehdään jälkiruokia aidoista raaka-aineista kuten ravintoloissa tehdään. Reseptiikka pohjautuu suoraan ranskalaiseen ruoanlaittoon. Kollegani Stadin ammattiopistosta on myös koulutuksessa mukana. Meille on tullut täällä mieleen valtavasti asioita, joita voimme omassa opetustyössä tehdä yhdessä ja paremmin. Meillä on tosi hauskaa yhdessä. Tällaiselle koulutukselle on ehdottomasti tarvetta. Meistä jokainen on oppinut todella paljon. Koulutuksen taso on huippuluokkaa, sanoo Johanna.

Lahden koulutuskeskuksen Salpauksen leipuri-kondiittorialan lehtorina toimiva Katariina Ilonen pitää täydennyskoulutusta todella tärkeänä.

– Fiilikset ovat innostuneet. On hyvä lähteä omalta työpaikalta ja nähdä muita alan ammattilaisia ja työtiloja. Olen oppinut uusia tekniikoita ja saanut paljon tietoa ja vinkkejä, myös sellaista kirjoittamatonta tietoa suoraan alan huippuammattilaisilta. Pidän myös siitä, miten kurssi on rakennettu hienosti ja monipuolisesti kanamunaraaka-aineen ympärille. Jokaisessa jälkiruoassa tuli kananmuna esille. Ilmapiiri on todella hyvä, ja täällä on kunnon tekemisen meininki, Katariina toteaa.

Jälkiruokien osaaminen Suomessa tarvitsee nostetta

Pastry Ope -koulutuksen ”idean isä” Markku Vengasaho toimii Sampossa lehtorina ja kondiittorimestareiden vastuukouluttajana.

– Pastry Ope -koulutuksen idea on lähtenyt siitä, että jälkiruokien osaaminen suomalaisissa ravintoloissa vaatii uudenlaista nostetta. Jotta voimme ravintoloissa saada parempia jälkiruokia, on tärkeää, että peruskoulutuksessa osataan opettaa uudenlaisia asioita. Tämä viiden kerran koulutuskokonaisuus tarjoaa opettajille ainutkertaisen ja erinomaisen mahdollisuuden oppia jälkiruokien eri osa-alueista monipuolisesti, Markku summaa koulutuksen merkitystä.

”Virheitä ei kannata pelätä. Ne ovat ideoinnin yksi sielu.”

Eija Kuningas
Kondiittorimestari tähtikouluttaja
Saimaan ammattiopisto, Sampo