Oodi jälkkärille – Sampon innovoima uusi koulutus nostaa jälkiruokaosaamisen uudelle tasolle

Jälkiruoka on ravintolaillallisen kohokohta, hetki, joka jättää makean jälkimaun ja tarjoaa ikimuistoisen kokemuksen. Vaikka suomalainen ravintolakulttuuri onkin kokenut viime vuosina nousua, jälkiruokien valmistuksessa on vielä tilaa kehittymiselle.

Sampossa innovoitu Pastry Ope -koulutus on vastaus tähän tarpeeseen. Koulutuksen tavoitteena on nostaa jälkiruokaosaaminen uudelle tasolle.

– Jotta voimme ravintoloissa saada parempia jälkiruokia, on tärkeää, että peruskoulutuksessa osataan opettaa uudenlaisia asioita, Pastry Ope -koulutuksen ”idean isä” Markku Vengasaho toteaa. Vengasaho toimii Sampossa lehtorina ja kondiittorimestareiden vastuukouluttajana.

Pastry Ope on ammatillinen täydennyskoulutus, joka on tarkoitettu vapaan sivistystyön ja ammatillisen koulutuksen elintarvike- ja ravintola-alan opettajille. Koulutus koostuu viidestä koulutuskokonaisuudesta. Lähiopetuspäivät toteutetaan eri puolilla maata ja kouluttajina toimivat alan huippuosaajat.

Yhteisen intohimon äärellä

Huhtikuussa Pastry Ope -koulutus kokosi Sampoon parikymmentä alan ammattilaista ympäri Suomea treenaamaan suklaatuotteiden ja konvehtien valmistusta.

– Olen saanut tässä koulutuksessa paljon uutta tietoa. En ole aiemmin tehnyt konvehteja, joten tämä on loistava mahdollisuus oppia. On myös ihanaa päästä näkemään muualta tulleita alan ammattilaisia, lappeenrantalaisen Sammonlahden yläkoulun kotitalousopettaja Siru Mikonsaari kertoo.

– Suklaa on arvaamaton elementti. Sen käsittely vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta. Olen aika pitkäjänteinen luonne, joten vaikka suklaa on haastava materiaali, se tekee siitä myös kiinnostavan. Sampolle haluan välittää sellaiset terveiset, että jatkakaa samaan malliin. Vaikuttaa siltä, että täällä annetaan kaikkensa sekä alalle että opiskelijoille, leipuri-kondiittoriopettaja Jarko Äijänen Jyväskylästä sanoo.

Rahoittaja tyytyväinen toteutukseen

Pastry Ope -koulutuksen rahoittaja, Opetushallitus, on tyytyväinen koulutuksen tuloksiin. Opetustoimen henkilöstökoulutusten valtionavustuksia valmisteleva virkamies, opetusneuvos Taija Paasilinna sekä perusteasiantuntijana opetushallituksessa toimiva opetusneuvos Satu Nygård kävivät tutustumassa Pastry Ope -koulutukseen ja samalla myös Sampoon laajemminkin.

– Täällä on todella innostunut ilmapiiri. On ilo nähdä rahoituksen loppuhyötyjä, eli nämä opettajat tässä koulutuksessa. He ovat innolla saapuneet täydentämään omaa ammattitaitoaan ja saavat koulutusta todellisilta huippuosaajilta. Täällä on hyvä pöhinä ja mordernit tekniikat. Voi hyvin sanoa, että rahoittajan näkökulmasta tämä on onnistunut ja tavoitteensa saavuttava koulutus, Paasilinna sanoo.

Ammatillisen koulutuksen merkittävä yhteiskunnallinen rooli säilyy

Nygård sekä Paasilinna näkevät, että ammatillisella koulutuksella on merkittävä yhteiskunnallinen rooli sekä nuorten että aikuisten kouluttajana.

– Toivon, että ammatillisessa koulutuksessa pystytään myös jatkossa järjestämään laadukasta koulutusta erilaisille kohderyhmille. Ammatillisessa koulutuksessa saa hyvät perusvalmiudet työelämän ja elinkeinon tarpeisiin. Nuorten kouluttajana ammatillisella koulutuksella on myös kasvatuksellinen rooli. On tärkeää avata näkökulmaa siihen, mikä kaikki tässä maailmassa on mahdollista, Nygård toteaa.

Ammatillinen koulutus on ollut monien muutosten kohteena viime vuosina. Muutoksia on luvassa vastakin.

– Ammatillisen koulutuksen henkilöstö on ehkä tottunut olemaan jatkuvassa muutoksessa ja silti he pystyvät järjestämään laadukasta koulutusta. Toivoisin, että jatkossakin ammatillisen koulutuksen henkilöstö on aktiivinen ja ottaa osaa kehittämiseen sekä keskusteluun hallinnon kanssa, Paasilinna summaa.

Pastry Ope jatkuu jälleen syksyllä 2024 – ilmoittautuminen on auki

Pastry Ope -koulutus jatkuu vielä ensi syksyn ja kevään ajan. Luvassa on muun muassa jälkiruokakakkujen ja -leivosten valmistusta, jälkiruokien tuotekehitystä ja 3D-ruokatulostusta sekä juhlakakkujen ja sokerimassakoristeiden valmistusta. Seuraaviin koulutuspäiviin ilmoittautuminen on auki – pääset mukaan tästä linkistä.