Suomen Kansallisooppera ja -balettitalolle teosleivoksia väliaikatarjoiluun 

Suomen Kansallisopperan ja -baletin väliaikatarjoilut hoitaa Restel Food & Events Oy, joka on vastannut Oopperan ravintolatoiminnasta syyskaudesta 2021 alkaen. Restel Food & Events on osa Restel Oy:ta, joka on yksi Suomen suurimmista ravintola-alan toimijoista. Samalla kun Restel aloitti toimintansa Oopperatalossa, sai alkunsa myös Oopperatalon historian ensimmäinen oma konditoria.

Oopperan väliaikatarjoiluissa on tuotannossa kerrallaan noin kymmenen erilaista makeaa leivosta, ja näitä tuotteita on ennakkomyynnissä kaikissa näytöksissä. Tuotteet ovat tilattavissa verkkopalvelusta sekä asiakaspalvelun kautta. Verkkopalvelussa tuotteista on nähtävillä kuva sekä lyhyt kuvaus tuotteesta. Valikoima uudistuu aina syksyllä, kun uusi näytöskausi alkaa. Lisäksi vuoden vaihteessa tehdään pienempiä uudistuksia kevään valikoimaan. Ennakkoon tilattavien leivosten lisäksi valmistetaan vaihtuvia tuotteita vitriiniin myytäväksi esitysten väliajalla. Leivosten lisäksi konditoria leipoo komponentteja afternoon tea -setteihin sekä tilauskakkuja ja -tuotteita Oopperan asiakastapahtumiin sekä talon sisäisiin tilaisuuksiin. 

Oopperan teosleivokset 

Konditoria suunnittelee jokaiselle näytöskaudelle teoskohtaisia leivoksia valittuihin teoksiin. Leivoksien tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoja asiakkaille ja näitä on myynnissä vain ko. teoksen ennakkomyynnissä. 

Kondiittorimestarioppilas Heli Vuoriheimo suunnitteli kondiittorimestariopintoihin liittyen neljään eri teosleivosta.

Teosleivos – Joutsenlampi

Joutsenlampi on valittu mukaan siksi että teos on suuren yleisön suosikki, ja esitykset myyvät lähes aina täyteen. Teosleivoksen menekin voi olettaa tämän perusteella olevan hyvä. Voidaan myös ajatella, että näin suuri klassikko lähes vaatii oman leivoksensa. Joutsenlampi-leivos on gluteeniton valkosuklaa-yuzuleivos, joka sopii väritykseltään ja mielikuvaltaan höyhenenkeveään balettiin. Yuzun kirpeyttä tasapainottaa valkosuklaa sekä kookoksella maustettu leivospohja. Joutsenlampea esitetään 9.9.-30.9.2023 ja 21.5.-29.5.2024. Raikkaat ja hedelmäiset maut sopivat hyvin kesän jälkeiseen aikaan sekä myös kevääseen, jolloin joutsenlampea esitetään.

Teosleivos – Donna Anna 

Don Giovanni on suuren yleisön tuntema Mozartin ooppera. Teoksen esitysaika on 29.9.-27.10.2023. Kyseessä on moderni versio oopperasta, joten tähän ajatukseen sopii hyvin hieman käänteinen ajatus teosleivoksesta. Don Giovanni on tarinassa hyvin ristiriitainen hahmo – naistenmies ja narsisti. Tällä kertaa tarinan sankaritar, Donna Anna, jota Don Giovanni tavoittelee, saa huomiota nimiroolin sijaan, ja leivos nimetään Donna Anna -leivokseksi. Donna Anna -leivos on pehmeä, vaaleanpunainen ja hempeä ulkoasultaan. Pehmeän vadelma-veriappelsiinimoussen sisältä löytyy kipakkaa passionkreemiä ja financier-kakkua. Leivos on laktoositon ja gluteeniton.

Teosleivos – Madama Butterfly

Madama Butterfly on Giacomo Puccinin ooppera, joka sijoittuu Japaniin. Tarina kertoo nuoren geishan rakkaudesta amerikkalaissotilaaseen sekä pettymyksestä, kun rakkaustarina ei päätykään onnellisesti. Teosta esitetään 2.11.-29.11.2023. Leivos koostuu pistaasipohjasta, matcha-namelakasta sekä kirsikkamoussesta. Leivos on gluteeniton ja vähälaktoosinen. Vaaleanpunainen glasyyri on luonnollinen valinnalta geishateemaan  ja koristeena ohuita suklaatikkuja, jotka viittaavat japanilaiseen hiuskoristeeseen.

Teosleivos – Dracula

Dracula-baletin tarina on hyvin tunnettu. Esitysaika on 1.3.-23.3.2024. Dracula on ns. vuokrateos ja teosta on esitetty muissa oopperataloissa kansainvälisesti. Visuaalisesti ilme on hyvin dramaattinen, jossa on käytetty tummia punasävyjä, mustaa ja herkullista runsautta. Dracula-leivoksen suunnittelun lähtökohtana oli tietynlainen humoristinen koukku – mitä jos verenhimoinen Dracula ryhtyisikin vegaaniksi? Leivoksen lopullinen versio viimeistellään tummalla suklaamaalilla, vadelma-granaattiomenageelillä sekä löyhästi draculan kaulusta mukailevalla suklaakoristeella.  Leivos on gluteeniton ja vegaaninen.