Oppilaitosten välisen yhteistyön siivin kohti ammattitaidon euroopanmestaruuskisoja

Kesäkuun puolivälissä Sampon toimipisteet ovat jo suurimmaksi osaksi hiljentyneet normaalista opetuksesta, mutta Lappeenrannan opetuskeittiöissä meneillään on jotain erityistä. Syyskuussa Puolan Gdańskissa järjestettäviin EuroSkills 2023 -kilpailuihin valmistautuva Jenna Kattilakoski treenaa yhdessä valmennustiiminsä kanssa kondiittorilajin tehtäviä.

Käynnissä on kolme päivää kestävä valmennussessio, jonka aikana harjoitellaan ammattitaidon euroopanmestaruuskilpailun kondiittorilajiin eli Pâtisserie and Confectionery -lajiin kuuluvan tuotteen valmistamista. Jennan käsissä valmistuu upea suklaaveistos eli show piece, jonka tulee sisältää muun muassa liikkuva osa.

EuroSkills 2023 -kilpailu on Jennan toinen iso kilpakokemus. Hänellä on kokemusta ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu Taitajasta, jossa hän voitti kultaa keväällä 2019. Kansainvälisiin kilpailuihin valmistautuminen on iso urakka, mutta tunnelma kesäkuisessa harjoituskeittiössä on hyvä.

Oma fiilis on odottavainen, mutta tietysti vähän jännittää, kun kyseessä on isompi kisa kuin suomenmestaruus, Jenna Kattilakoski hymyilee.

Leipomoalan ammatillista koulutusta voi opiskella Saimaan ammattiopisto Sampossa ja monissa muissa oppilaitoksissa kolmella eri tavalla: perustutkinnossa leipuri-kondiittoriksi, ammattitutkinnossa kondiittorikisälliksi ja erikoisammattitutkinnossa kondiittorimestariksi. Kattilakoski suorittaa parhaillaan Etelä-Savon ammattiopistossa (Esedu) leipomoalan kondiittorikisällin ammattitutkintoa ja hänen valmennustiiminsä toiminta on malliesimerkki oppilaitosten välisestä yhteistyöstä. Kondiittorilajin lajipäällikkönä toimii Sampon lehtori Markku Vengasaho, joka myös vastaa Jennan valmennusohjelman sisällöstä yhdessä tiiminsä kanssa.

Vastuullani on huolehtia valmennuksen toteutuksesta, hankkia oikeita asiantuntijoita tueksi ja tehdä yhdessä valmennustiimin kanssa Jennan matka kohti kisoja mahdollisimman helpoksi, kertoo Markku Vengasaho.

Valmennustiimiin kuuluvat hänen lisäkseen huippuvalmentaja Joakim Helala Optimasta, huippuvalmentaja Juliana Hokkanen Esedusta, lajin pääeksperttinä toimiva Outi Suopanki koulutuskeskus Salpauksesta sekä Sampon kondiittorimestarialumni Eija Kuningas. Substanssiosaamisen vahvistamisen lisäksi kilpailijan valmistautumiseen kuuluu myös mentaalivalmennusta.

Yhteistyöllä kohti kisamenestystä

Jenna Kattilakosken valmistautuminen kohti EM-kisoja on alkanut jo tammikuussa. Valmennussuunnitelman mukaista valmennusta on ollut Sampossa, Salpauksessa ja Esedussa sekä pian vielä Pietarsaaressa, jossa sijaitsee Jennan entinen opinahjo Optima. Ennen kondiittorikisällin opintoja Jenna suoritti Pietarsaaressa leipuri-kondiittorin perustutkinnon.

Oppilaitosten välistä yhteistyötä ei voi olla liikaa korostamatta, kun puhutaan valmistautumisesta EM-tason kilpailuihin. Kolme oppilaitosta Sampo, Esedu ja Salpaus, jotka järjestävän kondiittorialan erikoiskursseja, ovat suunnitelleet erikoiskurssitkin pidettäväksi eri aikoina, ettei päällekkäisyyksiä sattuisi.

Jennalla, kuten myös huippuvalmentajilla, on mahdollisuus olla mukana muiden oppilaitosten erikoiskurssipäivissä, ja ne muodostavat kisavalmennuksen rungon. Oppilaitosyhteistyöhön on lähdetty tietoisesti ja suunniteltu valmennus niin, että se on osa ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa, kertoo Markku Vengasaho.

Jenna on kulkenut myös Sampon kondiittorimestarikoulutettavien lähiopetuspäivissä mukana.

Oppimisen kannalta on merkittävä asia, että saadaan yhdistettyä kondiittorimestarikoulutus ja lajivalmennus. Mestarioppilaat voivat oppia kilpailijan matkasta ja kilpailija taas niistä teemoista, joita lähiopetuspäivinä Sampossa opetetaan, Vengasaho kuvailee.

Valmistautumiseen on kuulunut myös maajoukkueleiri. Suomen EuroSkills 2023 -maajoukkueessa on kaikkiaan 25 eri ammattien osaajaa, joiden kanssa leirillä on voinut jakaa kokemuksia kilpailuun valmistautumisesta.

On tosi hyvä, että on päässyt juttelemaan muiden kanssa, jotka on samalla polulla. Ei tunnu siltä, että olisi menossa kisoihin yksin ja voi tsemppailla toisiaan, Jenna Kattilakoski kuvailee.

Vaikka kilpailutehtävät ovat yksilösuorituksia, valmistautumista ja kisamatkaa tehdään yhdessä. Tiimityö tuntuukin olevan kaiken tekemisen keskiössä, ja tätä korostavat myös Sampon Markku Vengasaho ja Eija Kuningas.

Ei kukaan pystyisi tähän yksin, vaan tämä on nimenomaan tiimityötä, kertoo myös itse opintojensa aikana kisakokemusta kerryttänyt Sampon alumni Eija Kuningas.

Meitä on tässä monta ihmistä mukana ja kaikki panostetaan täysillä. Tiimissä tärkeintä on luottamuksen saavuttaminen tiimin kesken ja hyvän ilmapiirin luominen. Voidaan kaikki olla avoimia ja sitoutuneita, ja halutaan kaikki tehdä parhaamme, komppaa Markku Vengasaho.

On aika jättää Jenna ja valmennustiimi keskittymään treenaamiseen: EM-kilpailutehtävät on julkaistu kisaajille kesäkuun alussa. Itse kisasuorituksessa aikaa on 17 tuntia, jonka aikana tulee syntyä käsin muotoiltava sokerimassasta tehtävä tuote, neljä kappaletta petit fours -leivoksia, joista kaksi on oltava vegaanisia, fantasiakakku, jälkiruoka sekä aiemmin mainittu show piece. Kesäkuisessa kolmen päivän treenissä Sampossa tavoitteena on valmistaa suklainen show piece, jonka korkeus tulee olla 80 – 100 cm, ja suklaan tulee myös liikkua – luovuutta saa siis todellakin käyttää.

Treenaaminen jatkuu vielä heinä- ja elokuussa. Ensin tiedossa on kolmen päivän sessio Mikkelissä ja elokuussa tehdään neljä läpivientiä, eli käydään kisasuoritus neljästi läpi. Sen jälkeen lähdetäänkin jo kisoihin, hymyilee Markku Vengasaho.

Treeniä hyvässä seurassa

Jenna Kattilakoski on ensimmäinen Suomea EuroSkills -kilpailussa leipomolajissa edustava opiskelija. Aiemmin Suomesta on ollut kisaajia mukana WorldSkills -kilpailuissa, ja yksi kisaajista oli Sampon Emeliina Papinniemi, joka on myös ollut mukana Jennan valmennusmatkassa. Papinniemi on suorittanut pian Sampossa kaikki leipomoalan tutkinnot ja valmistuu kondiittorimestariksi. Leipuri-kondiittoriopintojensa ja kondiittorikisälliopintojensa aikana huikeaa kisamenestystä niittänyt Papinniemi on kouluttanut Jenna Kattilakoskea kevään aikana pariinkin otteeseen. Papinniemi on voittanut muun muassa Taitajien Taitaja -tittelin vuonna 2015 sekä vuonna 2016 kultaa Abu Dhabissa järjestetyssä WorldSkills -ammattitaitokilpailussa, joissa hän kilpaili opiskellessaan Sampossa leipomoalan perustutkinnossa ja ammattitutkinnossa.

Jenna Kattilakosken valmennustiimissä mukana oleva Eija Kuningas sen sijaan valmistui Samposta ensimmäisenä kondiittorimestarina keväällä 2023. Nyt hän suorittaa tutkinnon ulkopuolelle jääneitä vapaasti valittavia opintoja ja toimii valmennustiimissä tuotekehityksen osaajana. Syksyllä opinnot jäävät tauolle, ja Eija toimii tulevien kondiittorialan osaajien asiantuntijakouluttajana oman yrityksensä myötä.