Sinikan tarina

Ihmiset ovat sydämellään mukana

Pitkän linjan kahvilayrittäjä ja konditoriakulttuurin herättelijä Sinikka Torkkeli haki Sampon kondiittorimestarikoulutukseen siltä istumalta, kun kuuli, että sellainen alkaa. Hänestä koulutus on todella innostava. Parasta on mahtavat tyypit, huippukouluttajat ja se, että on hyvällä omalla tunnolla aikaa pysähtyä visuaalisuuden äärelle.

Jo pikkutyttönä Sinikka tykkäsi leipoa. Maalaistaloon ei leipää ostettu, vaan kaikki tehtiin itse. Sinikka leipoi äidin kanssa ruisleivät, lepuskat, pullat ja muut. Kääretortun Sinikka saattoi leipoa yhdestä munasta. Yläkoulun jälkeen hän haki heti leipuri-kondiittoriksi opiskelemaan,

– Ysiluokalla mietin, mitä haluan tehdä. Muistan nähneeni kuvan naisesta, jolla oli leipomuksia kädessä. Ajattelin, että minä halua olla tuo nainen. Olen unelma-ammatissani.

Sinikka ehti tehdä 20 vuotta kondiittorityötä vieraalla ennen kuin perusti oman Kahvila Aleksandran vuonna 2004. Ajatus oli muhinut mielessä pitkään. Toteutumaan unelma lähti, kun työ vieraalla päättyi työnantajan toiminnan loppumiseen.

– Minua on hellästi tuupittu eteenpäin. Ajatuksia muhii taka-alalla, ja toteutus tulee sitten aika piankin, kun tilanne on oikea. Toteutan sitä, mistä olen aina haaveillut. Olen aina uppoutunut työhön 24/7, eikä minulla ole ollut aikaa lähteä mihinkään koulutuksiin. Kun kuulin Saimaan ammattiopiston Sampon kondiittorimestarikoulutuksesta, hain mukaan heti. Tämä on niin mahtava kokonaisuus.

“Kaikki ovat todella kiinnostuneita siitä, mitä tehdään, kauneudesta, asettelusta, kaikesta.”

Sinikka arvostaa koulutuksen sisältöä, ihmisiä ja kouluttajia.

– Tämä on mahtava paikka. Ihmiset ovat sydämellään mukana tässä ja kaikki ovat todella kiinnostuneita siitä, mitä tehdään – kauneudesta, asettelusta, kaikesta. Mukana on monta yrittäjää eri kaupungeista, ja se on myös tosi mukavaa. Tässä yrittäjäverkostossa emme ole kilpailijoita, vaan läheisiä kollegoja. Ajatustenvaihto on tärkeää.

Koulutukseen tällä vuosikurssilla sisältynyt keramiikkatyöpaja oli Sinikasta uskomaton kokemus. Hän ihastui siihen valtavasti. Innostavaa on saada uusia ideoita ja se, että on aikaa tehdä.

– Arjessa töitä tehdään tulenpalavalla kiireellä. Vaikka koulussakin on koko ajan tekemistä, täällä saa myös näpertää pikkutarkkaa työtä. Ei tarvitse ajatella, että pitää olla nopeasti valmista, vaan voi keskittyä vaikka siihen, mihin suuntaan terälehti on kallellaan. On aikaa pysähtyä visuaalisuuden äärelle.

“Täällä on Suomen huippukouluttajat. Mistään muualta ei saisi tällaista.”

Sinikka pitää siitä, kun oppii jotain ihan uutta ja onnistuu siinä. Hänestä on myös ihanaa, kun lopputuloksia kuvataan kauniisti.

– Täällä on Suomen huippukouluttajat. Huippuopettajien kurssit ovat aina kohokohtia. On upeaa, kun pääsee tapaamaan heitä, saati että saa olla koko päivän heidän kanssaan. Ne on sellaisia upeita juttuja, että pääsee heidän kanssaan työskentelemään ja verkostoitumaan. Tällaista ei saisi mistään muualta.

“Oppisopimus ja yksilöllinen opintopolku mahdollistavat opintojen osien suorittamisen omassa kahvilassa.”

Sinikka suorittaa opinnot oppisopimuskoulutuksena omaan yritykseensä. Yksilöllinen opintopolku mahdollistaa opintojen osien suorittamisen omassa kahvilassa.

– Hyvä yhteistyö koulun ja yrittäjän välillä on tärkeää. Jos tarvitsemme jeesiä esimerkiksi tuotekehittelyssä, koululta saa apua.

Sinikka on hyvä suunnittelussa, ideoinnissa ja visuaalisuudessa.

– Opinnoista saan innostusta ja ideoita. Nyt esimerkiksi teen jouluksi marmeladeja omassa kahvilassa. Tykkään suunnitella kausikakkuja ja ideoida myös ruokapuolta kahvilassa kokkien ja muun henkilökunnan kanssa.

Sinikka valmistuu opinnoista hyvin todennäköisesti keväällä 2023. Tulevaisuudessa hän haluaisi keskittyä vain suklaisiin ja tekemään erikoistuotteita omaan kahvilaan.

– Haluaisin tulevaisuudessa luopua kahvilan hallinnollisista töistä ja olla pieni koeleipuri. Ehkä saan maatilalle, jossa asun, oman pikku “pajan”, jossa voin leipoa ja kokeilla erilaisia erikoistuotteita.