Tämä koulutus on Suomessa täysin uniikki juttu

Mikko Hietala on pitkän linjan konditoria-alan ammattilainen ja menestyneen leipomoyrityksen perustaja ja toimitusjohtaja. Kondiittorimestarin koulutusta Saimaan ammattiopistossa Sampossa hän pitää täysin ainutlaatuisena ja erinomaisena tapana itsensä kehittämiseen sekä uusien ideoiden ja innon saamiseen.

Tie konditoria-alalle oli Mikolle täysi vahinko. Hänestä piti tulla liikelentäjä, mutta kun opinto-ohjaaja yläasteella pyysi Mikkoa harkitsemaan elintarvikealaa, haki Mikko Tampereelle opiskelemaan leipuri-kondiittoriksi. Tuttavista tuntui aivan hullulta, että Mikko lähti Kuusankoskelta Tampereelle, kun kodin vieressä olisi ollut ammattikoulu, jossa olisi voinut opiskella vaikka prosessiteollisuutta. Turussa Mikko suoritti myöhemmin bio- ja elintarviketekniikan insinööriopinnot ammattikorkeakoulussa. Opinnoissa painottuivat matematiikka, fysiikka ja kemia, mitä Mikko on jälkikäteen pitänyt hyvänä, sillä yrittäjän pitää todella osata laskea.

– Muutaman vuoden olin vieraalla töissä. Vuonna 2012 perustin Mbakerin. Kun 10 vuotta yrittäjänä tuli täyteen, pysähdyin miettimään mitä kaikkea olen tehnyt ja mitä nuo vuodet ovat pitäneet sisällään. Järkyttävä meno on ollut. Meillä oli neljä kahvilaa, ravintola ja 50 henkeä töissä ennen koronaa. Korona-aikana ravintola jouduttiin sulkemaan, jolloin meille jäi kahvilat ja 25 työntekijää, kertoo Mikko.

Yrittäjänä Mikko on mahdollistanut työntekijöilleen kilpailemisen, kouluttautumisen ja kehittymisen. Hänellä itsellään alkoi olla takki aika tyhjä. Hän kaipasi itselleen jotakin uutta. Sampon koulutuksen korkean tason hän oli saanut nähdä jo entiseltä työntekijältään Emeliina Papinniemeltä. Kun Mikko kuuli minkälainen porukka oli tulossa seuraavalle kondiittorimestarikurssille, hän päätti lähteä mukaan.

“Tämä koulutus on loistava tapa saada uutta intoa ja uusia ajatuksia.”

– Tämä koulutus on loistava tapa saada uutta intoa ja uusia ajatuksia. En niinkään ole hakemassa titteliä, vaan ensimmäinen ajatus oli saada virtaa. Olen saanut todella paljon. Pelkästään se, että pääsee tänne ja tapaa tätä mahtavaa porukkaa, on tärkeää.

Mikko on seurannut alaa 20 vuotta ja huomannut, ettei vastaavaa koulutuskokonaisuutta ole missään muualla Suomessa.

– Mieleenpainuvaa on yhteishenki ja valtava ammattitaito. Täällä on todella paljon ammattitaitoa jo opiskelijoiden keskuudessa. Sitten Markku Vengasaho on saanut tänne sellaisia kouluttajia, että tämä on täysin uniikki juttu Suomessa. Sitä ei alaan vihkiytymätön välttämättä tajua. Olen miettinyt, ymmärtääkö Sampon johto, minkälainen jalokivi tämä koulutus on. Ihmiset matkustavat tänne Lappeenrantaan kouluttautumaan Rovaniemeltä asti. Markku on todellinen mahdollistaja isolla M:llä. Hän jakaa ympärilleen valtavaa intohimoa. Joka kerta olen oppinut jotakin uutta. Markku ja kumppanit osaavat poimia koulutukseen hyviä yksittäisiä asioita. Ei mennä sieltä missä aita on matalin, ei mennä helpolla. Se on hieno juttu.

“Mieleenpainuvaa on yhteishenki ja valtava ammattitaito.”

Opintojen ja työn vastapainoksi Mikko liikkuu luonnossa ja harrastaa Turun Ruissalossa avantouintia.

– Saaronniemen Saukkojen saunalla on hyvä tunnelma ja avoin fiilis, voi keskustella miten vaan ja mistä vaan. Saunalla ei ole suihkuja lainkaan, mikä karsii porukkaa. Kolmen tunnin saunomisesta ja avantouinnista tulee niin hyvä fiilisryöppy, että se vastaa kunnon liikuntasuoritusta. En keksi mitään muuta yhtä tehokasta tapaa saada ajatukset nollattua. Tulee niin rentoutunut olo.

Lomalla Mikko mielellään matkustaa. Hän kaivaa matkakohteikseen paikkoja, joihin Suomesta harvemmin matkustetaan, kuten Bermuda, Borneo, Madagaskar ja Neitsytsaaret. Ammatti on eräällä lailla kirous, sillä matkoillaan Mikko poimii paljon ideoita yritykseensä, kiertää kahvilat ja leipomo-osastot, kääntelee pullapussit ja valokuvaa. Paljon ideoita jää toteuttamatta, mutta on hän monia toteuttanutkin.

– Olen kokenut vakavan sairauden, joten ajattelen, että elämä on tässä ja nyt. Nyt on aika kokea ja nähdä. Sitten joskus vanhempana, kun keho ei enää kestä pitkiä lentoja, voin käydä Tallinnan laivalla, toteaa Mikko lopuksi.