Hanneksen tarina

1100 kilsaa huippuopetukseen joka toinen viikko.

Pohjoisen poika Hannes Toppi lähti Oulusta Lappeenrantaan Saimaan ammattiopistoon Sampoon kondiittorimestarikoulutukseen, koska Sampossa on tarjolla täysin uniikki koulutus. Samanlaista tasoa, kurssitarjontaa, avarakatseisuutta, kannustamista, huippukouluttajia ja huippuporukkaa ei ole missään muualla.

Simosta kotoisin oleva Hannes lähti nuorena Tornioon opiskelemaan ensin leipuri-kondiittoriksi ja myöhemmin kondiittorikisälliksi. Opintojen välissä hän suoritti armeijan ja teki töitä Rovaniemellä.

– Tein kotona nuorena kakkuja ja perusleivontaa. Ala kiinnosti. Lähisuvussamme on muutama kokki, joten päätin, että kokkia minusta ei tule. Yhtään kondiittoria ei kuitenkaan ole, joten lähdin sitä opiskelemaan, toteaa Hannes.

Kondiittorimestaritutkinnon suorittaminen olisi ollut mahdollista lähempänäkin, mutta runsas koulutuskokonaisuus Lappeenrannassa veti puoleensa. Oulusta Lappeenrantaan ajoa kertyi 6–7 tuntia yhteen suuntaan.

– Kuulin, että Sampossa on tosi kattava kokonaisuus, kursseja paljon ja opetus niin erilaista kuin muissa paikoissa. Kurssinvetäjinä on alan huippuja. Lisäksi on bonuksia, kuten nettisivut, työtakit ja esittelykirja. Muualla ei ole mitään sellaista.

“Huippuporukka ja uusin tieto huippuammattilaisilta ovat parasta, mitä voi olla.”

Hanneksen mukaan koulutus Sampossa on kaikilla osa-alueilla korkeatasoinen. Tilat koululla ovat hyvät ja laitteet ykköspäästä. Koulutus tarjoaa viimeisimmän tiedon runsaan kurssitarjonnan avulla. Kurssiteemoina ovat esimerkiksi jäätelöt, erilaiset jälkiruoat, petit four -leivonnaiset, eri komponentit jälkiruokiin, marmeladit ja makeiset, suolaiset finger foodit, kakut ja show piecet suklaasta. Ilmapiiri on kannustava ja todella hyvä.

– Huippuporukka ja uusin tieto huippuammattilaisilta ovat parasta, mitä voi olla. Pääsemme verkostoitumaan. Runsaan ja korkeatasoisen kurssitarjonnan lisäksi meillä on opiskelijoiden huippuporukka. Moni kilpailee. Keskustelemme ja mietimme yhdessä mitä voisi tehdä toisin. Yhteistyötä tulee paljon, ja puhallamme yhteen hiileen. Siksi pitkät ajomatkat yön tunteinakin jaksoi. Kannattaa ajaa Oulusta tai vaikka Rovamiemeltä. Koulutus on jokaisen kilometrin arvoinen.

“Kannattaa ajaa Oulusta tai vaikka Rovamiemeltä. Koulutus on jokaisen kilometrin arvoinen.”

Hannes muutti hiljattain Vantaalle kondiittorin työn perässä. Hänen tavoitteenaan on valmistua kondiittorimestariksi vuonna 2023.

– Voisin valmistua aiemminkin, mutta haluan osallistua kondiittoreiden Pohjoismaiden mestaruuskilpailuun vuonna 2023. Sampossa opintoja voi yksilöllistää siten, että kilpailuun valmistautuminen ja osallistuminen ovat osa koulutusta.

Vuonna 2020 Hannes osallistui Makeamestari-kilpailuun ja pääsi finaaliin kolmen muun kilpailijan kanssa.

– Kilpaileminen kiehtoo minua. Jos on treenannut paljon, tietää, mitä seuraavaksi tekee. Finaalissa kaikki tuleekin sitten yllätyksenä. Semifinaali-iltana pitää miettiä reseptiikkaa ja ajan riittävyyttä. Finaalissa pitää keskittyä vain siihen mitä tekee, ei passaa muuta miettiä.

Kilpailutoiminta kiinnostaa Hannesta myös tulevaisuudessa. Hän haluaa haastaa itseään, tehdä paljon töitä ja katsoa, mihin rahkeet riittävät.

– Haluan myös opiskella lisää. Haen harjoitteluun ulkomaille, jotta saisin kielitaitoani paremmaksi ja oppia ulkomailta tulevaisuutta varten.

“Sampossa opintoja voi yksilöllistää siten, että kilpailuun valmistautuminen ja osallistuminen ovat osa koulutusta.”

Hanneksen unelmana on perustaa oma leipomo-konditoria joskus tulevaisuudessa. Hän on kova tekemään töitä, ehkä vähän liikaakin. Siitä sisarukset ja vanhemmat välillä huomauttelevat. Toki elämässä pitää olla muutakin, sen myös Hannes tiedostaa. Pilkkiminen merellä, vetouistelu, verkkokalastus ja luonnossa liikkuminen ovat Hanneksen tapoja rentoutua.

– Tykkään työstäni tosi paljon. Minun on vaikeaa sanoa, että päivä on täysi, jos jokin juttu on kesken. Kun on vahvaa mielenkiintoa, niin jaksaa ihan eri tavalla. Kondiittorin työssä saa tehdä käsillä ja nähdä kätensä jäljen. Se on mukavaa.