Mestareiden työpajat on se juttu!

Kahvilayrittäjä Arja Ylä-Outisen tie kondiittorimestarin koulutukseen on kulkenut alanvaihdon kautta. Perusoppi leipomiseen ja elintarvikealaan on tullut jo äidinmaidossa, ja sitä osaamista Arja halusi lähteä viemään eteenpäin Sampossa. Kondiittorimestarikoulutuksen parhaina puolina hän pitää tähtikouluttajien työpajoja, mahdollisuutta verkostoitua laajasti ja ryhmän hyvää henkeä.

Arjan tie tekstiilialan ammattilaisesta kondiittorialan ammattilaiseksi alkoi vuonna 2010, kun hän lähti Saimaan ammattiopistoon Sampoon leipuri-kondiittorin opintoihin. Hän valmistui vuonna 2013 ja jatkoi suoraan Sampon kondiittorikisalliopintoihin, joista hän valmistui vuonna 2018. – Minulle tittelit eivät niin merkitse, mutta haluan mennä eteenpäin. Oli itsestään selvää, että kun Sampoon saadaan kondiittorimestarikoulutus, haen mukaan.

Tämä koulutus on niin mieletön näköalapaikka alalle, kun saamme oppia mestareiden työpajoissa.”

Arja lähti vuonna 2015 Kahvila Majurskaan yrittäjäksi. Hän suorittaa kondiittorimestarin opinnot oppisopimuskoulutuksena omaan yritykseensä. Se on ainoa mahdollisuus hänelle kouluttautua. Sampon koulutusohjelmaa hän pitää huikeana. Ihan ykkösjuttu hänelle ovat tähtikouluttajien vetämät kurssit. Huippukouluttajilta hän saa paljon inspiraatiota. – Kondiittorin työssä on tietyt lainalaisuudet. Asiat tehdään aina samalla tavalla, mutta sitten siihen ympärille ja sisälle tulee koko ajan uusia tekniikoita, raaka-aineita ja trendejä. Tämä koulutus on niin mieletön näköalapaikka alalle, kun saamme oppia mestareiden työpajoissa. Tämä on se juttu mulle. Sitä ei korvaa mikään. Tiedonjanoni on pohjaton. On todella motivoivaa oppia uusia juttuja. Myös koulutuksen aikana muodostuvat verkostot ovat enemmän kuin korvaamattomia. Arja arvostaa intohimoa, joka jokaisesta opiskelijasta ja kouluttajasta välittyy. Koulutuksen aikana löytyy jokaisen oma juttu, se, mihin kokee intohimoa. – En voi olla ihailematta intohimoa, joka ajaa ihmisiä huippusuorituksiin. Oma intohimoni on levinnyt niin laajalle, että haluaisin tehdä kaikkea. Olen parhaimmillani, kun saan vaan syöttää ideoita. On myös mieletöntä nähdä, miten toisella se voi kohdistua kapeampaan kokonaisuuteen, ja sydän on täysillä mukana.

Saumatonta ja hyvää suhdetta yksittäisiin ihmisiin ei korvaa mikään.”

 Ryhmän henki ja yhteistyökyky ovat Arjan mielestä todella tärkeitä. Hyvä ja saumaton suhde yksittäisiin ihmisiin on korvaamatonta. Kun päämääränä on ammattiin kouluttautuminen alalla, jossa tiimityö on tärkeää, yhteistyökyvyn puuttuminen näkyisi kaikessa. Sen lisäksi, että Arja itse opiskelee Sampossa, hänellä on työpaikkakouluttajan pätevyys. Hän toimii työssäoppijoiden ohjaajana ja näyttöjen vastaanottajan omassa yrityksessään. Hänelle on tärkeää tarjota harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja ja levittää alan ilosanomaa, jotta jatkossakin löytyy opiskelijoita. – Kondiittorin työtä kun ei voi korvata koneella, ja aina on joku joka haluaa syödä pullaa. Arja toimii myös elintarvikeasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana Sampossa. Neuvottelukunta on työelämän ja oppilaitoksen välinen yhteistyöelin, joka muun muassa linjaa hankkeita, aloituspaikkojen määriä ja ottaa kantaa tarvittaessa erilaisiin asioihin. Arja on ollut Sampossa muussakin mukana, myös sijaisopettajana. Hänestä Sampoon on aina ihana mennä. Yhteistyö on saumatonta, ja Sampo on tarjonnut Arjalle mahtavia elämyksiä.

Sampoon on aina ihana mennä.”

Arjan tavoitteena on valmistua kondiittorimestariksi keväällä 2023. Hän haaveilee Ranskaan vaihtoon pääsystä, sillä hän haluaisi opiskella kieltä. Ranska, ja erityisesti Pariisi, ovat lähellä hänen sydäntään. Hän käynyt Pariisissa lukuisia kertoja. Arja on tunnelmanluoja, jonka tulevaisuuteen voi hyvinkin kuulua Ranska kondiittorialaan liitettynä. – Kondiittorin työ on erittäin luovaa, ja luovassa työssä pitää olla kattoon syleksimisen aikaa. Minulla on elämässäni nyt niin paljon suorittamista, että en pysty pitämään riittävästi vapaata. Toivon, että jossakin kohtaa on. Olen avoin uusille asioille, vaikka niihin liittyisi pelkoakin. Mieleeni tulee jostakin kirjasta lukemani ajatus, joka on minusta todella hyvä: “Kun lähdet tavoittelemaan unelmaelämääsi, ensimmäinen joka sinua tervehtii, on pelko. Nyökkää sille ja jatka matkaa”.