Esittelyssä
Tähtikouluttaja

Samuel Fremaux

Kondiittorimestarit Tähtikouluttaja
Saimaan ammattiopisto, Sampo

Samuel Fremaux

Samuel Fremaux työskentelee leipomo- ja konditoria-alan opettajana École Nationale Supérieure De Patisserie -oppilaitoksessa (ENSP) Yssingeaux’ssa, Ranskassa. Jo 40 vuoden ajan ENSP on ollut alan huippukoulu maailmassa. Sieltä on valmistunut konditoria-, leivonta-, suklaatyö-, makeis- ja jäätelöalan huippuammattilaisia. Vuonna 2023 ENSP laajensi toimintaansa uudelle Yves Thuriès -kampukselle, jolloin siitä tuli maailman suurin konditoria-alan huippukoulu maailmassa. Samuel pitää yhteistyötä Sampon kanssa mielenkiintoisena ja mukavana. Hänestä Sampossa on hyvät tilat, ja kaikki vaikuttaa tehokkaalta.

Jo 5-vuotiaana Samuel tiesi, että hänestä tulee kondiittori. Perheessä ei kukaan ollut kiinnostunut leipomisesta, paitsi Samuelin isoisä. Se saattoi vaikuttaa nuoreen poikaan. Nuorena Samuel leipoi vain vähän lettuja ja mantelikrokanttileivonnaisia. Varsinaisesti hän löysi leipomisen vasta kun hän aloitti harjoittelijana työskentelyn neljä vuotta ennen opintojen aloittamista. Alusta asti oli selvää, että Samuel haluaa opettaa. Opintojen ensimmäinen vuosi oli puhtaasi leipomista, sitten konditoriatöitä ja sen jälkeen suklaatöitä. Kaiken kaikkiaan opinnot kondiittorimestariksi vievät Ranskassa viisi vuotta. Vaativan teknisen tutkinnon (BTM) ja korkeimman mahdollisen tason, mitä maailmassa voi konditoria-alalla suorittaa (Brevet de Maîtrise -maisterintutkinto), Samuel suoritti INBP-koulussa Rouenissa. Korkeimman sertifikaatin jälkeen voit tehdä mitä haluat: voit opettaa, pitää mestarikursseja tai aloittaa oman liiketoiminnan.

Opintojen jälkeen Samuel työskenteli monissa yrityksissä kuten Stéphane Glacierilla (ranskanmestari ja maailmanmestari). Samuel on myös osallistunut lukuisiin kilpailuihin ja menestynyt niistä monissa, kuten 2017 International Glacier Trophyssa, missä hän tuli kolmanneksi ja European Art Sugar Championshipissä vuonna 2021, missä hän tuli neljänneks

In English:

Samuel Fremaux works as a pastry-making & baking teacher in the École Nationale Supérieure De Patisserie (ENSP) in Yssingeaux, France. For 40 years now, the ENSP has been the benchmark school internationally for professionals in the arts of pastry-making, baking, chocolate-making, confectionary and ice cream. In 2023, the ENSP expanded with the Yves Thuriès Campus and became the world’s largest campus dedicated to Pastry Arts. Samuel finds co-operation with Sampo interesting and very nice. He thinks the premises are good and the equipment efficient in Sampo.

As early as at the age of five Samuel knew he wants to be a pastry chef some day. In the family no one was keen on pastry, except Samuel’s grandfather. This may have affected young boy. Samuel did some baking, creps and pastry in his early years, but really discovered baking only when he started working as a trainee four years before the beginning of his studies. It was clear from the very beginning that he wants to teach. The first year of the studies was clearly bakery, then pastry-making, and then chocolate making. Studies to become as a pastry chef in France took five years altogether. Samuel passed his BTM in pastry-making and his Brevet de Maîtrise at INBP school in Rouen. That is one of the most well-known pastry-making certificate you can have in the world, and Rouen is the only place where you can do that. After that certificate you are a master of pastry arts and can basicly do whatever you want: teach, give masterclasses or start your own business.

After studies Samuel worked for many companies such as Stéphane Glacier (Meilleur Ouvrier de France and World Champion). Samuel also took part in various competitions and was ranked in many of them, such as the 2017 International Glacier Trophy where he came 3rd, and the European Art Sugar Championship in 2021 where he finished 4th