Esittelyssä
Tähtikouluttaja

Outi Suopanki

Kondiittorimestarit Tähtikouluttaja
Saimaan ammattiopisto, Sampo

Outi Suopanki

Alansa huippuosaaja Outi Suopanki toimii Saimaan ammattiopisto Sampossa elintarvikealan lehtorina. Suopankilla on laajat kansainväliset verkostot, jotka ovat kertyneet vuosien varrella pääosin kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Suopanki opettaa Sampossa elintarvikealan perustutkinto-opiskelijoita sekä kondiittorikisälli- ja kondiittorimestariopiskelijoita.

Suopankilla on jo yli vuosikymmenen kokemus alan kilpailutoiminnasta. Hän on toiminut muun muassa Taitaja-kilpailuissa monissa eri rooleissa, viimeisimpänä leipuri-kondiittorilajin päätuomarina vuosina 2022 ja 2023.

Kansainvälisissä kilpailuissa Suopanki on ollut mukana kondiittorilajin eksperttinä WorldSkills-kilpailuissa vuosina 2022 Sveitsin Luzernissa ja 2017 Abu Dhabissa, jolloin Sampon Emeliina Papinniemi voitti lajille Suomen ensimmäisen kultamitalin. Vuonna 2023 kondiittorilaji otettiin ensimmäistä kertaa mukaan EuroSkills-kilpailuun, ja Suopanki toimi kilpailun pääeksperttinä vastaten lajin toteutuksen, kilpailutehtävien ja arvioinnin suunnittelusta sekä kilpailun johtamisesta itse kilpailussa. Tehtävälle seuraa jatkoa, sillä Suopanki valittiin yksimielisesti myös seuraavien, Tanskan Herningissä vuonna 2025 järjestettävien EuroSkills-kilpailujen pääekspertiksi.

Kilpailutoimintaan ja myös aiempiin työtehtäviin on kuulunut matkustamista ulkomailla, ja Suopanki kannustaakin opiskelijoita tutustumaan kansainvälisyyteen opinnoissaan sekä hyödyntämään opiskelijaliikkuvuuksien tarjoamia mahdollisuuksia. Hän itse vietti kondiittorimestariopintojensa aikana kaksi viikkoa Itävallassa opiskelijaliikkuvuusjaksolla.

”Kuten sanotaan, matkailu avartaa; se antaa laajempaa näkemystä asioista sekä ammatillisesti että muutenkin,” Suopanki toteaa.

Suopanki päätyi leipomo- ja konditoria-alalle lukion jälkeen ystävän kannustamana – hän oli aina pitänyt leipomisesta, ja ammatillisten opintojen kautta polku työelämään on suhteellisen nopea. Ennen opetustyön alkamista Suopanki työskenteli pienissä käsityövaltaisissa konditoria-leipomoissa, minkä jälkeen hän vietti 14,5 vuotta Koulutuskeskus Salpauksessa ammatillisen opetuksen parissa. Lempiraaka-aineekseen Suopanki nimeää suklaan, jossa kokee, että hänellä on syvin osaaminen. Suklaakonvehtien tekeminen onkin Suopankin rakas harrastus.

Vuoden 2024 alussa Sampossa aloittaneelle Suopankille talo oli tuttu jo ennestään muun muassa kilpailutoiminnan ja omien opintojen myötä. ”Kuin kotiin tulisi” -slogan pitää paikkansa ja hän kertoo viihtyvänsä Sampossa todella hyvin.

”Sampossa on huippuluokan tilat ja laitteet, mikä mahdollistaa monipuolisen toiminnan. Mikä tärkeintä, kulttuuri on mahdollistava ja täällä on kehittämismyönteinen ja innovatiivinen asenne tekemiseen”, Suopanki kuvailee.

Outi Suopanki

Outi Suopanki, a top expert in her field, works as a lecturer in the field of food production education at Saimaa Vocational College Sampo. Suopanki has extensive international networks, which she has built up over the years, mainly through international competitions in pâtisserie and confectionery. Suopanki teaches vocational qualification students in pastry and confectionery as well as further and specialist qualification students at Sampo.

Suopanki has more than a decade of experience in the field of bakery, pastry and confectionery competitions. She has held various roles in Taitaja (national Skills competition) competitions, most recently as the chief judge of the baker-confectioner category in 2022 and 2023.

In international competitions, Suopanki has been involved as an Expert at the WorldSkills competitions in Lucerne, Switzerland in 2022 and in Abu Dhabi in 2017, when Sampo’s Emeliina Papinniemi won Finland’s first gold medal for the skill. In 2023, confectionery was included in EuroSkills for the first time. Suopanki served as the Chief Expert for the competition, her responsibility being planning the implementation of the skill and assessment criteria, leading the test project designing, as well as managing the competition itself. Suopanki will continue in this role as she was selected as the Chief Expert for the next EuroSkills Competition in Herning, Denmark in 2025.

Traveling abroad has been a part of the competition activities and also a part of Suopanki’s previous job. She encourages students to explore international possibilities in their studies and to take advantage of the opportunities offered by student mobility programs. She herself spent two weeks in Austria on a student mobility period during her studies as a master confectioner.

”As they say, travel broadens your horizons; it gives you a wider perspective, professionally and otherwise.” Suopanki says.

Encouraged by a friend, Suopanki pursued the bakery and confectionery field after upper secondary school. She had always liked baking, and vocational studies provide a relatively quick path to employment in Finland. Before starting her teaching career, Suopanki worked in small artisan pastry shops/bakeries, after which she spent 14.5 years as a teacher at Salpaus Further Education. Suopanki says her favourite ingredient is chocolate, in which she feels she has the deepest knowledge. Making chocolate bonbons is also a dear hobby of hers.

Suopanki, who started at Sampo at the beginning of 2024, was already familiar with the school through competition activities and her own studies. Sampo’s slogan ”Kuin kotiin tulisi (it’s like coming home)” holds truth and she says she really enjoys her time at Sampo.

”Sampo has state-of-the-art facilities and equipment, which allows a wide range of activities. Most importantly, the culture is enabling and there is a pro-development and innovative attitude to doing things,” Suopanki says.