Kondiittorimestarit Tähtikouluttaja

Pastry Chef, Stockholm, Sweden

Ban Tell has worked for several years as pastry chef and head pastry chef in Stockholm. Teaching at Sampo she finds amazing as the kitchen is very well-equipped  – “everything is top line”. Ban had a great time at Sampo college. She received a very warm welcome and the class and the students were great. Each student was immersed in the course and in making their wedding cake, it was so rewarding.

Ban has started with bakery and cake design at the age of 21 in Jordan where she was born. First she baked cakes for friends’ birthdays and other family celebrations at home. After a few years she moved to Paris to study pastry at the Le Cordon Bleu Paris and to work in cake design. At LCB she graduated at the top of her class at all three levels of the diploma. After four years in Paris she moved to Stockholm, Sweden, and worked there as pastry chef and head pastry chef in the Grand Hotel. Currently Ban is the head pastry chef at the Fotografiska Museum in Stockholm. She takes care of the Fika buffet, banquets and everything sweet in the last course of tasting menus.

Ban Tell on työskennellyt vuosien ajan pastry chefinä ja head pastry chefinä Tukholmassa. Sampossa opettaminen on hänestä mieletöntä, sillä koulun keittiö on erittäin hyvin varusteltu – “kaikki on huippuluokkaa”. Vastaanotto oli Banin mielestä erittäin lämmin ja opiskelijat mahtavia. Jokainen opiskelija oli uppoutunut opetukseen ja oman hääkakun tekemiseen. Se oli erittäin palkitsevaa.

Ban aloitti leipomisen ja kakkujen suunnittelun 21-vuotiaana Jordaniassa, missä hän on syntynyt. Aluksi hän leipoi kotikeittiössä kakkuja tilauksesta ystävien ja tuttujen syntymäpäiville ja perhejuhliin muutaman vuoden ajan. Sitten hän muutti Pariisiin opiskelemaan Le Cordon Bleu -kouluun ja suunnittelemaan kakkuja työkseen. LCB:stä hän valmistui huippuarvosanoin. Neljän Pariisi-vuoden jälkeen hän muutti Tukholmaan. Hän työskenteli muutaman vuoden ajan ensin pastry chefinä, sitten head pastry chefinä Grand Hotellissa. Nykyisin Ban on head pastry chefinä Fotografiskassa ja vastaa Fika-buffetista, juhla-aterioiden ja maistelumenuiden makeista ruokalajeista ja jälkiruuista.

Katso kaikki tähtikouluttajat täältä.
4 lokakuun, 2022

Ban Tell