Sukanyan tarina

Täällä kaikesta ja kaikista huolehditaan

Thaimaasta Suomeen muuttanut Sukanya halusi kondiittoriksi, jotta oppisi leipomaan omiksi tarpeiksi. Tie on Sampon opintojen kautta vienyt kilpailemaan kokkimaajoukkueeseen ja harjoittelemaan ravintola Savoyhin. Kondiittorimestarin koulutusta hän pitää erittäin hyvänä ja monipuolisena. Tärkeää on tähtikouluttajien inspiroivuus ja oppien syventäminen.

Kun Sukanya Parkkima aikoinaan muutti Thaimaasta Suomeen, hän ihasteli kälynsä tekemiä synttärikakkuja. Thaimaassa ei leivota, eikä käytetä uunia. Jälkiruokia kyllä tehdään, mutta pannulla tai kattilassa höyryttämällä. Kun ensimmäiset sokerikakkupohjat lässähtivät uunissa, Sukanya ajatteli, että hänen pitää lähteä opiskelemaan kondiittoriksi. Hän säästäisi rahaa, kun osaisi leipoa kakut ja muut leivonnaiset perhejuhliin itse. Suomenkielen opintojen edetessä Sukanya oppi lukemaan reseptejä. Pian hänelle sitten selvisi, että sokerikakkua varten munat ja sokeri vatkataan sähkövatkaimeilla, ei käsivispilällä. Ennen kondiittorialan opintoja Sukanya osasi tehdä jo muffinsseja ja sokerikakkupohjan.

Leipuri-kondiittorin opinnot Sukanya aloitti Saimaan ammattiopisto Sampossa vuonna 2016. Heti perään hän jatkoi Sampossa kondiittorikisällin opinnoissa. Vuonna 2020 hän toimi Eija Kuninkaan assitenttina, kun Eija harjoitteli Suomen kokkimaajoukkueessa. Keväällä 2021 hän aloitti kondiittorimestarikoulutuksessa, kun se tuli Sampossa mahdolliseksi.

“Kun korkean tason alan ammattilainen kouluttaa, mennään aiheeseen todella syvälle.”

Sampon kondiittorimestarin koulutusta Sukanya pitää erittäin hyvänä. Kaikesta ja kaikista huolehditaan. Opetus on laaja-alaista ja korkeatasoista. Hänestä on tärkeää, että huippuammattilaiset ympäri Suomea pitävät kursseja, ja koulussa annetaan mahdollisuuksia laajasti. Kun korkean tason alan ammattilainen kouluttaa, mennään aiheeseen todella syvälle. Se on silmiä avaavaa ja erittäin inspiroivaa.

– Olen oppinut aivan valtavasti kondiittorimestarin opinnoissa. Olen muun muassa oppinut suunnittelemaan työjärjestystä entistä paremmin, suunnittelemaan tuotteita, yhdistämään uusia makuja ja makupareja. Tällä vuosikurssilla esimerkiksi yksi ihana asia on ollut keramiikkapaja. Olemme jokainen tehneet astiat, joille sitten kehitämme omat jälkiruokamme. Se on yksi tavoitteistamme. Toinen esimerkki tulee mieleen vegaanisista konditoriatuotteista. Aiemmin ajattelin, että niitä voi tehdä vain kookoksesta, joka on paksu ja rasvainen maku, mutta täällä ajatus on täysin muuttunut.

Työharjoitteluun Sukanya menee ravintola Savoyhin Helsinkiin. Siellä hän harjoittelee jälkiruokia. Harjoittelu on osa opintoja.

“Yksilöllisen opintopolun ansiosta kilpaileminen on mahdollista. Se on mun juttu.”

Sukanya osallistui Makeamestari-kilpailuun osana aiempia opintojaan vuonna 2019 ja tuli neljänneksi. Hän sai kilpailun parhaan kakun ja parhaan macaronsin palkinnot.

Myös nyt kilpaileminen osa osa opintoja. Sukanya hän harjoittelee kokkimaajoukkueen kanssa Helsingissä pari kertaa kuussa, sillä hän osallistuu joukkueen kondiittorijäsenenä vuoden 2022 MM-kisoihin.

– Yksillöllisen opintopolun ansiosta kilpaileminen on mahdollista. Se on mun juttu. Se innostaa minua todella paljon. Siinä pitää tarkasti suunnitella, miten työn järjestää. Iso työ ei onnistu, jos se ei ole tarkkaan mietitty. Olen onnellinen, että pääsin kokkimaajoukkueeseen. Kokemus on tärkeä. Nyt keskityn kilpailuun. On tärkeää oppia enemmän ja enemmän.

“Se innostaa minua, kun minun pitää tehdä kakut tuhannelle tai kahdelle tuhannelle hengelle.”

Hiivatuotteet eivät ole Sukanyan juttu, vaan hänen bravuurinsa ovat käsityöt, kuten sokerimassakoristeet, suklaakoristeet ja petit four -leivonnaiset. Lisäksi hän syttyy isoista urakkatöistä. Niissä on sama kiihkeä tunnelma kuin kilpailemisessa.

– Tykkään tehdä laadukasta urakkatyötä. Se innostaa minua, kun minun pitää tehdä kakut tuhannelle tai kahdelle tuhannelle hengelle. Olen nopea ja näppärä. Pärjään parhaiten yksin. Mieluummin työskentelen nopeasti yksin, kuin selitän toiselle. Urakat ja työ paineen alla sytyttävät minut, hidastahtisempi tuntityö ei lainkaan. Jos joku sanoo minulle, että tee kakku kymmenelle hengelle, minua käy nukuttamaan. Aivan liian tylsää minulle. Saatan tehdä putkeen 15 tuntia töitä ja uppoutua siihen niin täysin, etten huomaa ajan kulua.

Sukanya viihtyy Suomessa ja Taipalsaaren kauniissa maisemissa erittäin hyvin. Hän haluaa tulevaisuudessa kilpailla ja tehdä keikkatöitä isoissa tapahtumissa tai juhlissa.