Emeliinan tarina

Tulen tänne kuin toiseen kotiin

Imatralaislähtöinen Emeliina Papinnniemi on suorittanut Sampossa kaikki kondiittorialan tutkinnot ammatillisessa koulutuksessa. Sampo on ollut myös hänen ponnahduslautansa moniin kilpailuihin, joissa on hän on menestynyt upeasti. Kondiittorimestarikoulutusta Emeliina pitää erittäin tasokkaana ja antoisana.

Emeliina ei muista, mistä ajatus kondiittoriopintoihin alunperin lähti. Itsestään selvänä ajatuksena oli mennä lukioon, ja haave kondiittorin urasta nousi ehkä vähän taka-alalta esiin oikealla hetkellä. Emeliina suoritti leipuri-kondiittorin perustutkinnon kaksoistutkintona ja myöhemmin myös kondiittorikisällin tutkinnon Sampossa. Perustutkinnon loppuvaiheessa Emeliina suoritti jo kondiittorikisällin tutkintoon liittyviä opintoja ja jatkoi kisällitutkinnon suorittamista sitten oppisopimuksella.

– Leivoin nuorena kotona paljon. Ehkä yksi syy oli, että sitten sai syödä hyvää. Minulla oli ystävä, jonka kanssa leivoimme koulun jälkeen pikkuleipiä, Runebergintorttuja ja sen sellaista, kuvailee Emeliina.

“Opinnoissa saa käyttää omaa mielikuvitusta ja toteuttaa itseään vapaasti.”

Emeliinalla on Sampoon monimuotoinen suhde, joka on antanut enemmän kuin hän olisi koskaan osannut odottaa. Hänelle oli itsestään selvää, että hän suorittaa kondiittorimestarin tutkinnon Sampossa. Kondiittorimestarikoulutusta hän pitää huikeana.

– Meillä on kouluttajina tämän alan ja kokkipuolen huippuammattilaisia, esimerkiksi kondiittorimestari, Global Pastry Chef Challenge -kilpailun hopeamitalisti Olli Kuokkanen. Kokkimaajoukkueen Kari Julin puolestaan piti meille parin päivän jälkiruokakoulutuksen Mustion linnassa ja kokkimaajoukkueen joukkueenjohtaja Katja Tuomainen finger food-koulutuksen.

Opinnoissa saa käyttää omaa mielikuvista ja toteuttaa itseään vapaasti. Koulutus tukee luovaa työtä. Laaja-alaisissa opinnoissa on tällä kertaa mukana muun muassa keramiikkapaja. Jokainen pääsee toteuttamaan lautasen, jolle sitten suunnitellaan oma jälkiruoka.

– Kondiittorin työ on visuaalista ja kaikki luovuus tukee luovaa työtä. Sytymme visuaalisista asioista. Siksi on mahtavaa, että koulutusta toteutetaan avarakatseisesti ja ainutlaatuisella tavalla. Usein ajatellaan, että jos lähtee tekemään kaikkea ylimääräistä, pääpointti hajoaa. Mutta täällä ei ole yhtään niin, vaan kaikki tukee tätä kondiittorimestarin tutkintoa. Saamme kaikesta laaja-alaisuudesta vain lisää itsellemme.

Tärkeä osa opintoja Emeliinalle ovat huippukouluttajien lisäksi ihanat ihmiset ja kannustava ilmapiiri.

– Koulutus on tuntunut ihanalta. Täällä mennään aina positiivisen kautta. Olen todella kiitollinen, että alusta asti on annettu mennä ja tehdä ja on kannustettu. Opettajalla on iso merkitys. Olen kiitollinen myös siitä, on pyydetty tekemään sellaisiakin asioita, jotka eivät ole omia lempijuttuja. Mulle tämä koulu tuntuu kuin tulisin toiseen kotiin. Täällä on turvallinen ilmapiiri kokeilla ja oppia. Täällä on aina hyvä olla.

“On mahtavaa, että koulutusta toteutetaan avarakatseisesti ja ainutlaatuisella tavalla.”

Emeliina osallistui Taitaja9-kilpailuihin jo ysiluokalla. Vuoden 2015 keväällä hän voitti kondiittorilajin Taitaja – ammattitaidon SM-kilpailussa, ja hänet valittiin 450 kilpailijan joukosta koko kilpailun Taitajien Taitajaksi. Samana keväänä hän valmistui leipuri-kondiittoriksi.

Voitto SM-kisassa poiki myöhemmin vakituisen työn Turusta, mistä Emeliina kulkee keskimäärin kerran kuussa Lappeenrantaan kondiittorimestarikoulutukseen.

– Opintojen yksilöllistäminen jo perustutkinnon vaiheessa on mahdollistanut harjoittelun Kluuvikadun Fazerilla Helsingissä ja kilpailuihin valmentautumisen ja osallistumisen osana opintoja. Se on ollut erittäin tärkeää, samoin kuin koulusta saamani kannustus ja henkinen valmennus. Ilman tätä koulua kilpailujuttuja ei olisi ollut. Olen ollut stressaaja, joka on tarvinnut paljon kannustusta kisauralle lähtemiseen. Kisoissa aikataulut ovat tarkkoja ja aikapaine kova, sillä myöhästymisistä tulee rajuja pistemenetyksiä. Kilpailut ovat tuoneet itsevarmuutta, lujaa paineensietokykyä ja uusia mahdollisuuksia.

“Tärkeä osa opintoja ovat huippukouluttajien lisäksi ihanat ihmiset ja kannustava ilmapiiri.”

Emeliinan kilpaileminen jatkui Suomen kokkimaajoukkueessa Saksassa vuonna 2016, jolloin Suomi sai kaikkien aikojen parhaan sijoituksen eli hopeaa. Vuonna 2017 Emeliina voitti kultaa Abu Dhabissa WorldSkills-ammattitaitokilpailussa. Kokkimaajoukkueessa Emeliina kilpaili uudelleen vuonna 2020. Kaikki kilpailut vaativat kovaa harjoittelua useita kuukausia ennen kilpailua. Erityisesti Saksan kilpailuun osallistuminen oli erittäin rankkaa, mutta Emeliina ei antanut periksi.

– Yksi asia on johtanut toiseen ja olen heittäytynyt mukaan, mutta en suinpäin. Mietin kaiken aika tarkasti ja sovin mielelläni asioista selkeästi. Kisoissa suunnitelmallisuus on etu. On ollut ihanaa saada tuomareilta palautetta, että mun jokainen askel on harkittu ja tiedän mitä olen tekemässä.

Emeliinan tavoite on valmistua kondiittorimestariksi keväällä 2023.

– Salaa haaveilen kilpailuista ja omasta yrityksestä. En pelkää yrittäjyyttä. Luotan siihen, että kun saa tehdä mitä haluaa, se ei uuvuta vaan innostaa, toteaa Emeliina.

Lue myös Ilta-Sanomien kirjoittama artikkeli Emeliinasta osoitteesta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008555695.html