Koulutuksessa kaikki on ollut parasta

Eija Kuningas lähti Saimaan ammattiopistoon Sampoon puolivahingossa opiskelemaan ensin leipuri-kondiittoriksi ja heti perään kondiittorikisälliksi. Kondiittorimestarikurssille hän haki, koska hän halusi kaiken, mitä se antaa. Koulutus on ollut laaja ja tasokas kautta linjan. Eija on kokonaisuuteen todella tyytyväinen.

Agrologin koulutuksen alunperin hankkinut Eija piti Mansikkamäki-blogia, mistä leivontainnostus sai alkunsa. Kurvien kautta hän päätyi perehtymään mantelikrokaanin historiaan. Tutun kautta hän sai yhteyden Sampon kondiittorialan opettajaan, Markku Vengasahoon, joka tarjosi hänelle mahdollisuutta paistaa krokaaneja koululla, kun kodin uunit ovat liian pieniä siihen.

– Siitä vierähti sitten parisen vuotta, kun Markulta tuli viestiä, että nyt on tulossa krokaanikurssi. Että haluaisinko mukaan. Ja niin vietin pari päivää ryhmän kanssa koululla. Markku kyseli, enkö haluaisi opiskella enemmän. Itse ajattelin, että en voi viedä kenenkään nuoren paikkaa koulussa, mutta lähdin Markun houkuttelemana erikoistuoteosioon ja lopulta tein koko koulutuksen. Se on niin hassua, miten pienestä se oli kiinni.

“Oli itsestään selvää, että haluan tämän koulutuksen.”

Heti perusopintojen perään Eija opiskeli Sampossa kondiittorikisälliksi ja -mestariksi.

– Oli itsestään selvää, että haluan kondiittorimestarin koulutukseen, kun se Sampoon saadaan. Haluan kaiken opin. Teen tämän oman itseni takia. En ole tekemässä tässä mitään suurta uraa. Haluan jakaa oppia eteenpäin, jos siitä jotakin hyötyä jollekin on. Haluan tukea kilpailuihin osallistuvia ja pidän kurssien pitämisestä.

Eija pitää koulutuskokonaisuutta aivan huippuna. Siihen kuuluu kaikki: koulu, koulutusohjelman vetäjä, kouluttajat, opiskelijat, vierailevat tähdet, keramiikkapaja.

– Laaja ja tasokas koulutus kautta linjan. Koulutuksessa kaikki on ollut parasta. Koulutusporukka on ollut niin huippua. Olemme saaneet Suomen eturivin ruokaihmiset, Suomen parhaimmiston koulututtajiksi. Pitää lähteä ulkomaille, jos haluaa samaa. Tällaista ei ole missään muualla Suomessa. Kouluttajat ovat ottaneet meidän mukaan; olemme kuin yhtä konditoriaperhettä.

“Kokonaisuus on huippu. Siihen kuuluu kaikki.”

Koulutuksen vahvuutena on ollut joustavuus. Se tehokkaasti mukautunut vallitseviin olosuhteisiin ja tapahtumiin, kuten koronaan. Joustava toiminta saa homman pyörimään. Kaikki eivät aina pääse mukaan työkiireiltään, mutta homma menee eteenpäin.

– Paljon on asenteesta ja hengestä kiinni. Ei tästä mitään tulisi ilman mahtavaa koulutuksen vetäjää ja koulun tukea. Kaikki hoituu. Ei ole vain yhtä tietä, vaan keksitään jokin uusi keino, jos yksi ei onnistu. Täällä ei jäädä tuleen makaamaan. Uudet ratkaisut ovat aina onnistuneet. Se on innostavaa ja säilyttää mielenkiinnon, kun ei jäädä odottamaan vaan tehdään jotain muuta.

Opinnoissa käytetään monipuolisesti erilaisia opiskelutyylejä, ja erilaisia metodeja on otettu nopeassa tahdissa käyttöön. Ihmiset tuovat rikkauden henkisesti ja myös taidollisesti. Koulutusohjelman vahvuus on se, että siellä löydetään ihmisistä se, missä juuri he ovat hyviä.

– Täällä ihmisen erityisyys nousee esiin ja sitä vahvistetaan. Olemme erilaisia. Jokainen on arvokas, ja se tuo yhteisöllisyyden. Tuemme toisiamme kovissa prässeissä, kuten kilpailemisessa. Jokainen saa olla sellainen kuin on, ja hänelle löytyy jokin tärkeä rooli tässä yhteisössä. Siksi kaikki viihtyvät. Omaa erityisosaamistani on reseptiikka ja tuotekehitys. Olen ollut mukana erilaisissa projekteissa, kuten reseptien kehittämisessä 3D-tulostimelle ja jäätelöprojektissa, jossa kehitimme uutta jäätelöreseptiikkaa. Järjestän kursseja opettajamme kanssa, ja olen saanut pitää omia kursseja myös.

“Jokainen on arvokas Se tuo yhteisöllisyyden. Siksi kaikki viihtyvät.”

Kilpailemaan Eija ei koskaan ajatellut menevänsä. Vuonna 2017 Eija oli kuitenkin mukana World Skills Abu Dhabi -kilpailuun osallistuneen Emeliina Papinnimen harjoittelutiimissä. Vuonna 2020 hän sitten innostui Makeamestari-kisaan osallistumisesta ja tuli kolmanneksi. Opettajansa innoittamana Eija osallistui samana vuonna kokkimaajoukkueen kanssa MM-kisoihin Saksassa. Eijan osalta kilpailu meni hyvin, vaikka joukkueen kokonaissijoitus oli viides. Eija pitää kisoista todella paljon, vaikka raskaita vaiheitakin on. Kaikki työ tehdään ennen kisaa. Harjoittelu on opettavaista ja kehittävää. Itse kisa on vain loppuhuipennus.

– Minulla oli vain vuosi aikaa harjoitella kokkimaajoukkueesa. Se on todella vähän, mutta olen tyytyväinen. Hulluna lupaudun kaikkeen, ja kilpaileminen on yksi sellaisista asioista. Mua yllätti, miten paljon tunteita kilpaillessa käy läpi. On todella tärkeää, että kilpailijalla on taustajoukkoja tukemassa. Panostin niin paljon, kuin irti lähti. Se oli yllättävän iso kokemus.

Eija valmistunee kondiittorimestariksi keväällä 2023. Hänellä ei ole pitkän linjan suunnitelmia. Kakkuja hän tekee omassa yrityksessään tilauksesta. Hän uskoo, että uusia mahdollisuuksia ja projekteja tulee vastaan, kuten on tähänkin asti tullut. Tulevaisuutensa Eija näkee jokapaikanhöylänä. Kilpaileminen ja kilpailuissa avustaminen kiinnostaa häntä edelleen.

– Musta on kiva ratkaista ongelmia, siksi olen mielelläni kilpailutoiminnassa mukana. Olen innokas osallistumaan uusiin asioihin. Minua kiinnostaa myös opettaminen. Näen itseni kurssien vetäjänä pikemmin kuin opettajana. Pidän myös kurssimateriaalien kokoamisesta, sillä tykkään perehtyä yhteen syvällisesti. Pitää pystyä valikoimaan, mikä tieto on tärkeää. Käytän paljon eri lähteitä, jotka ovat usein englanninkielisiä. Se tuo oman haasteensa.