Samposta valmistui ensimmäinen kondiittorimestari

Kaksi vuotta sitten alkaneen uuden leipomoalan erikoisammattitutkintokoulutuksen ensimmäinen kondiittorimestari valmistui maaliskuun alussa!

Eija Kuningas päätyi alun perin Sampoon puolivahingossa, mutta leipomoala vei mennessään ja loppu onkin osa Sampon historiaa. Eija aloitti Sampossa opiskellen leipuri-kondiittoriksi ja heti perään kondiittori-kisälliksi. Nyt kädessä on kondiittorimestarin tutkintotodistus, joka olikin luonnollinen jatkumo aiemmille opinnoille, sillä Eija tiesi haluavansa saada kaiken mahdollisen opin irti.

Meillä on ollut huikeat kouluttajat ja koulutusjärjestelyt, se taitotason määrä mikä kouluttajilla on, niin ei tätä muualta olisi saanut. On ollut upea matka.

Ensimmäisen valmistuneen kondiittorimestarin kunniaksi pidettiin pienimuotoinen juhlatilaisuus kondiittorimestari- ja kisälliopiskelijoiden lähipäivän alussa. Kuvassa Markku Vengasaho ja Eija Kuningas.

Opiskeluiden ohella on pyörinyt myös pienimuotoista yritystoimintaa omalla toiminimellä Tmi Kuningaskakut, jonka kautta tilauksia on leivottu aina Lappeenrannasta Helsinkiin. Eijan luomuksia on nähty esimerkiksi Oopperatalon joulukalenterissa, jossa joulupiparit pääsivät esille joulukuuseen ja mainoskuvauksiin asti. Opintojen aikana hän on päässyt kokeilemaan siipiään monenlaisissa projekteissa. Opintotie vei myös alan kilpailuihin, joita on ollut kotimaassa ja ulkomailla.

Yllätyin, miten hyvin Sampossa voi suorittaa kaikenlaista. Ennen opiskelemaan hakeutumista en tiennyt mahdollisuuksista, sillä minulla ei ollut maatilan emäntänä aktiivista tarvetta koulutukselle. Enpä olisi voinut kuvitellakaan pihalla kukkapenkkiä kuopsuttaessani, että olisin joskus kisoissa estradilla – tuntuu aika huikealle, Eija hymyilee.

Tulevaisuudessa kisailut saavat Eijan mukaan jäädä nuoremmille, mutta hän näkisi itsensä erityisesti mentorityyppisenä kehittäjänä, joka jakamalla omaa osaamistaan ja ideoita kehittäen voi olla muiden apuna. Seuraavat stepit ovat kuitenkin selvät: oppiminen jatkuu. Valmistumisen jälkeen on vielä mahdollista suorittaa sellaisia valinnaisia opintokokonaisuuksia, jotka eivät mahtuneet kondiittorimestaritutkintoon.

Eija aloittaakin valinnaisen kokonaisuuden ’tuotekehitys leipomoalalla’, jonka aihe on erityisesti hänen sydäntään lähellä. Tämä tarkoittaa vielä noin vuoden verran lisää opintoja, minkä lisäksi hän on mukana myös kokkimaajoukkueen kanssa tehtävässä kehitysyhteistyössä.

Ammattitutkinnon suorittamiseen täytyy olla omaa innostusta, ja koulu on antanut mahdollisuudet oman kiinnostuksen kautta löytää uusia teitä, Eija kertoo.

Laadukasta ja kysyttyä koulutusta alan huippujen johdolla

Sampon kondiittorimestarikoulutus on ainoa laatuaan lähialueella ja toimii osana alan huippuvalmennusta. Opiskelu lähtee liikkeelle jokaisen opiskelijan omista toiveista, tarpeista ja tavoitteista. Yksilöllisen koulutuspolun suunta voi olla tutkintoon johtava kondiittorimestarin polku, uutta innostusta työhön tuova täydennyskoulutuksen polku tai kilpailijan ja valmennettavan polku leipomoalan kilpailuissa.

Koulutuksessa hyödynnetään tiimioppimisen mallia ja opiskelija pystyy itse vaikuttamaan opintojensa suuntaan sekä tahtiin ja pääsee oppimaan myös erilaisten työelämäprojektien kautta. Kondiittorimestarit ja – kisälliopiskelijat opiskelevatkin samassa ryhmässä ja tätä ryhmää täydentävät ajoittain myös WorldSkills tai EuroSkills -valmennustiimi, joiden lajipäällikkönä toimii Markku Vengasaho. Opiskelijat kokoontuvat kahdenpäivän lähipäiviin 3-4 kertaan lukukaudessa.

Lähipäivät koostuvat eri teemoista ja opintokokonaisuuksista. Kouluttajina toimivat alan huippuosaajat tai opiskelija, jolla on alan erityisosaamista, mitä hän voi jakaa muille opiskelijoille. Opiskelijoiden koulutuspalaute on ollut erinomainen ja olemmekin saaneet opiskelijoita ympäri Suomea, kertoo Markku Vengasaho.

Tällä hetkellä mukana on opiskelijoita muun muassa Rovaniemeltä, Kajaanista, Kuopiosta, Porista, Helsingistä, Tampereelta, Jyväskylästä ja Kouvolasta. Opiskelijoita on kaikkiaan reilut kaksikymmentä ja hakijoita on tullut kuukausittain lisää.

Olen yllättynyt koulutuksemme suosiosta ja sen kysynnästä. Uskon, että eteläkarjalainen välittömyys ja iloinen ilmapiiri, koulutusalamme uudet tilat lisäävät hyvän opiskelijaporukan lisäksi vetovoimaa, kuvailee Vengasaho.

Koulutukseen osallistuvilta edellytetään vankkaa työkokemusta ja alan riittävää peruskoulutusta. Koulutus toteutetaan oppisopimuskoulutuksena, joten jokaisen opiskelijan takaa löytyy alan työpaikka.

Mukana koulutusryhmässämme on alan ammattilaisia – niin työntekijöitä ja yrittäjiä kuin myös alan opettajia. Haluamme toimia luovasti, ammattitaitoisesti, avoimesti ja korkeaa ammattiosaamista tavoitellen. Sloganimme onkin ”taidon tunnistaa aina”.