Eero Paulamäki valmistautuu maailman kovimpaan suklaakisaan Sampossa

Fazerin Kluuvikadun kondiittorimestari Eero Paulamäki valmentautuu World Chocolate Masters -kilpailujen finaaliin Saimaan ammattiopiston Sampon kilpailijatiimissä. Finaaliin pääsee maailman 20 parasta suklaankäsittelijää. Eero on kautta ensimmäinen suomalainen finaalissa.

Eero on vuosia pyrkinyt World Chocolate Masters -kilpailujen finaaliin ja päässyt kovien karsintojen jälkeen ensimmäisenä suomalaisena mukaan. Finaalissa lokakuussa Pariisissa kilpailevat maailman 18 parasta suklaankäsittelijää. Ukrainan sodan vuoksi Venäjän ja Ukrainan kilpailijat jäävät finaalista pois.

– Kyseessä on kaikista tiukin konditoriakilpailu maailmassa. Olen 14 vuotta käynyt karsinnoissa ja ollut monta kertaa kakkonen. Vain 160 ihmistä on kautta aikain päässyt finaaliin, kun avaruudessakin on käynyt jo 800 ihmistä. Vain yksi ihminen pääsi Puolan pohjoispuolelta mukaan. Tavoitteeni kisassa on olla kolmen parhaan joukossa, selostaa Eero.

Vertaiskumppanit valmistautuvat Sampossa tiimissä kisoihin

Kun Eero alkoi koota itselleen tiimiä ja sparraajia kisaan valmistautumista varten, halusi hän ehdottomasti mukaan Markku Vengasahon. Markku työskentelee Sampossa lehtorina ja kondiittorimestareiden vastuukouluttajana. Eeron kansainvälinen kilpailuvalmennus on kondiittorimestarin täydennyskoulutusta Sampossa.

– Tämä on erittäin hyvä tapa valmistautua. Resursseja järkevästi kohdentamalla ja yhdessä tekemällä voimme auttaa toisiamme paljon. Haluan ympärilleni ihmisiä, joihin luotan 100-prosenttisesti. Markun johtama tiimi on sellainen. Markku on rakentanut Sampoon kansainvälisen tason huippukoulutuksen ja mielestäni tehnyt enemmän suomalaisen konditoriakoulutuksen ja -alan eteenpäin viemiseen kuin kukaan muu. Hän tuo kansainvälisiä kouluttajia Suomeen ja huolehtii, että täällä koulutetaan viimeisimpiä asioita. Olen opettanut itsekin, mutta ei ole ketään toista, johon voisin edes verrata Markkua, Eero kertoo.

Eero on kilpaillut vuodesta 2000 alkaen, joten kokemusta on kertynyt paljon. Sampossa Eero sparraa oman valmentautumisen ohella kahta kondiittorimestariopiskelijaa, Eija Kuningasta ja Hannes Toppia, sillä myös he valmistautuvat kansainvälisiin suklaakisoihin. Eija valmistautuu Suomen kokkimaajoukkueen mukana Culinary World Cup -kilpailuun ja nimenomaan sen suklaa showpiece -osioon. Kilpailu järjestetään Luxemburgissa marraskuussa. Hannes toimii Eijan taustajoukoissa ja valmistautuu lisäksi omiin kisoihinsa, syyskuussa pidettäviin kondiittorien SM-kisoihin ja Pohjoismaiden kondiittorimestarikilpailuun vuonna 2023.

– Tiimissä valmentautuminen on antoisaa, kun voi vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia, toteavat Eija ja Hannes.

Suklaa pitää nöyränä

Suklaa on vaikein raaka-aine, puhtaasti fysiikkaa ja kemiaa. Tieteeltä suklaan työstäminen alkaa tuntua viimeistään siinä vaiheessa, kun siihen liitetään muita raaka-aineita ja niiden ominaisuuksia.

– Juuri haastavuus tekee suklaasta niin sairaan hienon raaka-aineen. Vaikka kuinka hyvin tuntisit suklaan, se aina yllättää ja määrää. Se pitää nöyränä. Vasta huippukisan finaalissa on niitä tyyppejä, joita suklaa ei pääse enää yllättämään. Vuosien kokemus veistosten tekemisestä ja pään seinään hakkaamisesta opettaa murtumapisteet sekä oikeat tavat käsitellä ja jäähdyttää suklaata, Eero naurahtaa.

Eero tekee kilpailutyöt etukäteen lukuisia kertoja, videoi tekemisen, analysoi videot sparraajiensa kanssa ja tekee taas uudelleen työt ja videot. Sampon tiimin lisäksi Eerolla on sparraustiimit Tanskassa ja Suomessa.

– Nyt olemme siinä vaiheessa, että suunnittelen mun kokonaiskonseptia. Sitten hion valituista resepteistä täydellisiä kesäkuun loppuun mennessä. Juhannuksena lähden Tanskaan. Siellä lyön lukkoon kisatuotteet. Ja sen jälkeen on sitten vaan mieletöntä treeniä. Teen kaikki seitsemän kisatyötä 20 kertaa. Se tarkoittaa 60 päivää. Toistoa, toistoa, toistoa. Ajatukseni on, että kisassa teen vaan yhden toiston muiden joukossa. Kisan voittaa se, joka vetää tasaisen korkeat pisteet kaikesta, toteaa Eero lopuksi.

Voit seurata kilpailua osoitteessa
www.worldchocolatemasters.com.